Για να γνωριστούμε .....

Κάθε αρχή και δύσκολη !! Ελπίζω να σας κρατήσω καλή συντροφιά για λίγα λεπτά !!!!
Για οτιδήποτε θελήσετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση pepitsarb@hotmail.com

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Βενετσιάνικος αέρας!!

Στις μέρες μας, η μάσκα είναι, κυρίως, αναπόσπαστο κομμάτι της Αποκριάς. Με πιο δημοφιλή και όχι άδικα, τη μάσκα του Καρναβαλιού της Βενετίας. Εμφανίστηκε κατά το Μεσαίωνα και δεν υπάρχουν στοιχεία που να εξηγούν το κίνητρο που ανάγκασε τους Βενετσιάνους να καλύπτουν το πρόσωπό τους και να κρύβουν την ταυτότητα και τα συναισθήματά τους σε δημόσιους χώρους, ακόμη και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι μάσκες φοριούνταν στην πόλη της Βενετίας από πρόσωπα που ήθελαν να κρυφτούν από τους δανειστές τους, άτομα που είχαν παράνομες σχέσεις, άτομα που έπαιζαν τυχερά παιχνίδια, πήγαιναν σε χορούς ή ανακατεύονταν με κουτσομπολιά και σκάνδαλα, ιεροεξεταστές, κατασκόπους, πλούσιους και φτωχούς.
Η μάσκα έγινε σύμβολο της ελευθερίας και της καταπάτησης όλων των κοινωνικών κανόνων που επιβάλλονταν από την Ενετική Δημοκρατία. Η ανωνυμία της μάσκας δημιούργησε μια ιδιόρρυθμη “ισότητα” ανάμεσα στους πολίτες της Βενετίας, ευνόησε την ανάπτυξη του αυτοσχέδιου θεάτρου του δρόμου, της Commedia dell’arte αλλά ευνόησε και ευγενείς, για να μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι σε λαϊκές γειτονιές, θέατρα, χορούς και μοναστήρια, διευκόλυνε άτομα που διέπρατταν παράνομες δραστηριότητες, κλοπές, βιασμούς, φόνους ή άτομα σαν το διαβόητο καρδιοκατακτητή Τζάκομο Καζανόβα, που έγραψε ιστορία ξελογιάζοντας το «αδύναμο φύλο», ακόμη και μοναχούς και μοναχές που με την κάλυψη μιας μάσκας, επιδίδονταν σε ασυδοσίες.

Έτσι, η υπερβολική χρήσης μάσκας στην καθημερινή ζωή από τους ελευθεριάζοντες πολίτες και ταξιδιώτες της Βενετίας, ανάγκασε τις αρχές να εκδώσουν νόμους και διατάγματα για τον περιορισμό και τον έλεγχό της και τελικά μετά την πτώση της Δημοκρατίας της Βενετίας και κατά τη διάρκεια της αυστριακής κατοχής, η χρήση της απαγορεύτηκε εκτός από την περίοδο της Αποκριάς ή σε ιδιωτικούς χορούς.
Οι βενετσιάνικες μάσκες αρχικά ήταν απλές στο σχέδιο και τη διακόσμηση και υπήρχαν εκατοντάδες καταστήματα που τις κατασκεύαζαν. Η ζήτησή τους ήταν τόσο μεγάλη, που άρχισαν να μετατρέπονται σε πιο περίτεχνες κατασκευές, κατασκευασμένες από δέρμα, papier mache, πορσελάνη ή με μια πρωτότυπη τεχνική από γυαλί, ενώ αργότερα άρχισαν να ζωγραφίζονται στο χέρι και να διακοσμούνται με γούνα, φυσικά φτερά, πολύτιμα μέταλλα και λίθους και να γίνονται διάσημες σε όλη την Ευρώπη.
 (Οι πληροφορίες είναι δανεισμένες από το Internet)

Μιας , λοιπόν,  φέτος δεν πρόκειται να .."πεταχτώ" μέχρι τη Βενετία (κλαψψψ!!!)  και να μεταμφιεστώ (όχι ότι πέρυσι, το έκανα..!!!χαχα), λέω να ταξιδέψουμε μαζί, νοερά, μέχρι εδώ ..δίπλα! Στην ερωτική και γοητευτική πλωτή πόλη!!!  Πώς;; Μα, χαζεύοντας, τι άλλο,  μάσκες ! Μάσκες που έφτιαξα με διαφορετικά μεταξύ τους υλικά!  Μάσκες απλές αλλά και πιο πολύπλοκες, έτσι, για να ειμαι μέσα στο πνεύμα των ημερών! Για να μεταδώσουν με τη λάμψη τους κάτι από το όμορφο , αλλοτινών εποχών , βενετσιάνικο καρναβάλι!!  

 Η "μαύρη" της παρέας!! Με το καπελάκι της , το φιογκάκι της αλλά και το κατακόκκινο κραγιόν της!
 Μια χρυσή πεταλούδα σε λιλά φόντο!!!
 Λίγο .."σπασμένη" για τα χρονάκια της (κρακελέ με πατίνα), δαντέλες και λουλουδάκια χρωματισμένα, embossing ,swarovski αλλά και μεταλλικά στοιχεία.

 Μια γάτα γοητευτική!!! Με κρακελέ,  δαντέλα, πατίνα καφέ, δαχτυλοπατίνα λευκή και antique χρυσή.
Σε γλυκό σωμόν, για κομψές και ρομαντικές εμφανίσεις!! Δαντέλες, fimo χειροποιητα λουλουδάκια αλλά και χάρτινα και υφασμάτινα, πέρλες και swarovski για λάμψη!
Και η παραδοσιακή βενετσιάνικη της παρέας!!
 Φτιαγμένη με χαρτί εκτύπωσης (τα "κέρατα"), κουδουνάκια , 
 χρωματισμένη με χρυσό χρώμα, υγρό φύλλο χρυσού, relief,
Και πάλι, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, που περνάτε από το τσαρδί μου!!

Τι λέτε, πάμε λοιπόν, να φορέσουμε τις μάσκες μας, να χορέψουμε σε ξέφρενους ρυθμούς μέχρι τελικής πτώσεως και να διασκεδάσουμε με τη ψυχή μας;
Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα και κεφάτα!!
Και μην ξεχνάτε : ενα χαμόγελο δεν κοστίζει τίποτα !!! Χαμογελάτε λοιπόν κάθε μέρα, κάθε ώρα , κάθε στιγμή! Χαμογελάστε στη ζωή για να σας χαμογελάσει και αυτή !!!

                                                          Καλές Αποκριές!!
                                                                Φιλάκια!!

33 σχόλια:

  1. Μα τι χρυσοχέρα είσαι καλή μου !!!!
    Τι καταπληκτική δουλειά !!!! Μπράβο πολύ ωραίες οι μάσκες !!!
    Καλό ξημέρωμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ...ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ! ΤΕΛΕΙΕΣ! ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ! ΦΙΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ!!!Πέπη μου είναι τέλειες...τόσο αψεγάδιαστες!!!Φιλάκια και να περάσεις όμορφα...τι κι αν δεν πας φέτος Βενετία????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΕΓΡΑΨΕΣ ΠΑΛΙ....ΜΠΡΑΒΟ ΠΕΠΗ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικές.... δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις βενετσιάνικες!!!! Καλή αποκριά!!!!! Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...Καλημερα Ομορφη..τρελα ειναι..μου αρεσαν πολυ..να σαι καλα..χαρουμενη βδομαδα..σε φιλω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχες όλες οι μάσκες, αλλά με την πρώτη, απλά έπαθα πλάκα, έμεινα κόκαλο και δεν ξέρω τι άλλο να πω!Είσαι χρυσοχέρα, ασημοχέρα, διαμαντοχέρα!Πολλά μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ξεκινήσω απο το οτι ουδέποτε μ άρεσαν οι μάσκες κι οσες φορές μασκαρεύτηκα μωρέττα δε φόρεσα καν,εκτός απο κάποια χάρτινη στα μικράτα μου που δεν είχα τον έλεγχο. Οχι γιατί δεν είχα τους λόγους που είχαν οι Βενετσιάνοι,χαχαχα,αλλά μ έκοβε στα μάτια,μου δυσκόλευε την αναπνοή και πάει λέγοντας. Στην τελική Δε μ άρεσαν. Ομως τούτες εδώ είναι το κάτι άλλο!
    Περιτεχνες και με διαφορετικές τεχνικές η κάθε μία
    Ξεχωρίζω ασυζητητί την τελευταία,που μοιάζει με μία δικιά μου ,δώρο απο Βενετία και δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ να ζηλεψει απ αυτήν , όπως επίσης τη σωμονί,ρομαντική μισή μάσκα,που θάταν ό,τι πρέπει για τη Βενετσιάνικη στολή μου(εδω μιλάω σοβαρά. Σε παλιότερη ανάρτηση την έχω βάλει)...μόνο που ούτε φέτος πρόκειται να τη φορέσω,κατά πως πάει το πράμα.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Πεπίτα μου,είσαι μοναδική σ ο,τι κάνεις, σ ε θαυμάζω και σε ζηλεύω (με την καλή έννοια πάντα)
    Φιλάκια άπειρα θαυμασμού κι αγάπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωωωω!! Κάποιος να μου κλείσει το στόμα!!! Με την καλή έννοια κι εγώ!!! Αφωνη και τρέχουν τα σάλια μου!! Μπράβο σου Πέπη μου!! Μπράβο σου!! Ολες οι μάσκες είναι τι να σου πω!! Βάλε 100 κοσμιτικά επίθετα στη σειρά και φτιάξε σιδηρόδρομο!!!! :)))))
    Bella!! Bella!!!! Την καλημέρα μου σου στέλνω κι ευχές για μια όμορφη και δημιουργική βδομάδα!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πεπούλα μου, σου το ξαναλέω με έχεις αφήσει άφωνη, ειναι κομψές,υπέροχες,σικάτες,καλοφτιαγμένες αμφιβάλω αν στην Βενετία κυκλοφορούν τέτοιες μάσκες. η φαντασία σου και το μεράκι σου ειναι ανεπανάληπτα...γειά στα χεράκια σου καλή μου φίλη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόόόόσο τέλειες είναι όλες?
    Δεν μπορεί να σταθεί σε μία το βλέμμα μου! Τις κοιτάζω ξανά και ξανά!
    Μπράβο, γλυκιά μου!
    Υπέροχη δουλειά έκανες!
    Φιλιά πολλά και χαμόγελα ακόμα περισσότερα!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο Πέπη! Πολύ εντυπωσιακές οι μάσκες σου! Καλές απόκριες να'χουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φοβερές μάσκες, φοβερές! Η μια πιο όμορφη από την άλλη...Η δεύτερη ειδικά μου έμεινε! Τι χρώμα και τη σχεδιασμό ωραίο...Φιλιά και ευχαριστούμε που τις μοιράστηκες μαζί μας αλλά και για την ιστορία της Βενετσιάνικης μάσκας! Σε φιλώ Πεπάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάντα μού άρεσαν οι Βενετσιάνικες μάσκες Πέπη μου!!Οπως καί καί οι Αποκριές!!!Οι μάσκες σου,αριστούργημα!!!Εργα τέχνης!!!Η κάθε μία,ξεχωριστή σέ ομορφιά !!!Υποκλίνομαι στό μεγάλο ταλέντο σου!Καλές Αποκριές!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πεπούλα, έχω μείνει άφωνη!!!! Αν και δεν τρελλαίνομαι για τις μάσκες, χάζεψα με τις πανέμορφες δημιουργίες σου!!!! Βέβαια, όταν πήγα στην Βενετία, αγόρασα τρείς για σουβενιρ, και μία απ'αυτές μοιάζει με την τελευταία δική σου!!! Αυτή την ξεχώρισα αμέσως, άν και τελευταία! Είναι πραγματικά υπέροχη!!
    Γειά στα χεράκια σου, για άλλη μιά φορά!!!!
    Φιλάκια πολλά και καλό Καρναβάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εκεί που λέγαμε αυτή μας αρέσει,ερχόταν η άλλη και μας άρεσε περισότερο, ώσπου ήρθε η τελευταία και μας αποτέλειωσε!!!!!!!!!!Γεια στα χέρια σου,είσαι φοβερή !!!!Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Περίτεχνες και καταπληκτικές! Μπράβο σου, είναι υπέροχες!
    Καλές Απόκριες! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πέπη μου δεν ξέρω πια να πρωτοδιαλέξω για να σε ακολουθήσω στους ξέφρενους χορούς σου. Όλες είναι υπέροχες!
    Καλή αποκριά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η μια πιο ομορφη απο την αλλη!αλλα αυτη με την χρυση πεταλουδα,κλεβει την παρασταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με τέτοιες ωραίες μάσκες πως να μη χαμογελάσουμε Πέπη μας;
    Το πόσο υπέροχες είναι το βλέπουμε όλοι !!
    Φοράω την μαύρη και τρέχω να χορέψω!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. δεν ξέρω ποια να διαλέξω!!! μάλλον τη ροζ με τη δαντέλα!!!! να'μασταν εκεί έστω και για λίγο! αχ!!! :) καλή εβδομάδα, φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ειναι πανεμορφες ολες Πεπη μου , τελεια φτιαγμενες τι να πω...εμενα μου φαινεται πολυ δυσκολο , η σωμον πολυ σικατη αλλα και η βενετσιανικη!!!! μπραβο μας δινεις και κεφι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΕΠΗ ΜΟΥ, ΤΡΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πέπη μου , είναι ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΕΣ !!!!!
    Φανταστικές ΟΛΕΣ!!!!
    Πολύ καλή δουλειά!!!
    Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Είναι όλες υπέροχες προσεγμένες μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια!!!Η αγάπη και το μεράκι δεν κρύβονται!!!!Μπράβο Πέπη μου για μια ακόμα φορά μας εντυπωσίασες!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανεβοκατεβαίνω, βλέπω, θαυμάζω τις προσεγμένες φινετσάτες λεπτομέρειες στις μάσκες σου !!!Τι φαντασία! τι επιμελημένη δουλειά! τι γούστο! τις λάτρεψα όλες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!αααααα φεύγω με γεύση ζάχαρης Καληνύχτα με ενα γλυκό φιλάκι θαυμασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η μια καλυτερη απο την αλλη! Υπεροχες! Εφερες την Βενετια κοντα μας! Μπραβο σου!
    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Απιστευτες!!!!!!! Η γατουλα ειναι η αγαπημενη μου!!!!!!

    φιλια να εισαι καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. πολύ όμορφο το..ταξίδι σου στην πλωτή πόλη! και οι μάσκες , πολύ όμορφες!κι εγω δεν ασχολήθηκα ποτέ με το είδος, αυτό όμως δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να τις θαυμάζω! και του χρόνου!!!φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εξαιρετικές μασκες!!!!!!Σε θαυμάζω για οτι φτιάχνεις ειναι όλα ενα κι ενα!!μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...